www.iiiWe.com » گشتی در تاریخ : چرا زنان قاجار چاق بودند؟

 صفحه شخصی سایه ذاکری   
 
نام و نام خانوادگی: سایه ذاکری
استان: تهران - شهرستان: تهران
رشته: کارشناسی ارشد عمومی
تاریخ عضویت:  1390/02/15
 روزنوشت ها    
 

 گشتی در تاریخ : چرا زنان قاجار چاق بودند؟ بخش عمومی

17

حتماً تا به حال تصاویر زیادی را از زنان دوره قاجار به ویژه دوره ناصری دیده اید و شاید این سوال برای شما هم پیش آمده باشد که چرا این زنان تا این حد چاق و فربه بوده اند.

طایفه قاجار، آخرین سلسه ترک تبار حاکم بر ایران بودند که حکومت آنها به دست رضا خان پهلوی براندا...خته شد.

در زمان قاجار نیز مانند سایر طوایف ترک زمامدار حکومت ایران، چاقی یکی از ملاک های زیبایی و دلربایی زن به شمار می رفت! البته این مسئله در زمان قاجار به اوج خود رسید و مردان قاجار بیش از سایر سلسله های ترک به این موضوع اهمیت می دادند.

در زمان های قدیم (پیش از رنسانس) چاقی در کشورهای غربی نشان از ثروت و مکنت بود و این طور تلقی می شد که فردی که چاق است، توانایی خوب خوردن و چاق شدن را به واسطه ثروتمندی، داراست. این مسئله تا جایی در میان طبقه اشراف غرب حائز اهمیت بود که حکام و ثروتمندان پس از صرف غذا به عمد (مثلا با بردن انگشت به حلق) کل غذای خورده شده را برمی گردانند تا معده خالی شود و از نو به خوردن بپردازند! در مقابل فقرا، هیکل هایی نحیف و لاغر داشتند که ناشی از عدم بضاعت مالی و صرف غذای مناسب تلقی می شد.

اما چاقی در میان قاجاریان، نوعی زیبایی برای زنان به شمار می رفت. چنانچه با دقت در عکس های به جا مانده از آن دوره درمی یابیم، تعداد زنان چاق بسیار بیشتر از مردان فربه بوده است.

ایرانیان ملاک زیبایی زن را به جای صورت، به چاقی او می دانستند و همواره زنان فربه، از محبوبیت بیشتری در دربار شاهان قاجار برخوردار بودند. برای مثال انیس الدوله، سوگلی دربار ناصرالدین شاه قاجار که ابن خصوصیت را داشت. کارلا سرنا، نویسنده و روزنامه نگار فرانسوی پس از دیدار با انیس الدوله در سال 1294 هجری قمری، در خاطرات خود درباره وی می نویسد:

بسیار چاق و درشت اندام است و غذای زیادی می خورد... حتی به من خورده می گیرد که لاغر و خشکیده ام... می گوید مردان ایرانی زنان چاق را دوست دارند و هر چه زنی فربه تر باشد نزد شوهرش عزیز تر و مقرب تر است...

همچنین نقل کرده اند که روزی یکی از اشراف زادگان اروپائی در این باب از شاه قاجار سوال می کند و جویای علت می شود که چرا زنان چاق در دید او زیباترند و شاه قاجار در پاسخ می گوید:

شما به هنگام مراجعه به قصابی گوشت می ستانید یا استخوان!؟

در میان همین زنان چاق، علاوه بر شکم بزرگ، داشتن غبغب یکی از مهم ترین زینت های زن به شمار می رفته است و باز نقل می کنند انیس الدوله (که زیباترین زن عهد قاجار با معیار آن زمان به شمار می رفته) دارای غبغبی بسیار بزرگ و به اصطلاح هفت طبقه بوده است.

چهارشنبه 4 خرداد 1390 ساعت 09:15  
 نظرات    
 
سروش احمدی 00:09 پنجشنبه 5 خرداد 1390
8
 سروش احمدی
خانم مهندس ذاکری، مطلبتون بسیار جالب و خواندنی بود.
جالبتر اینکه در کشور تاجیکستان، بجز نسل جوان امروزی، هیکلی بودن و چاق بودن زنان بسیار مورد پسند مردان تاجیکی بوده و عکس آن نیز صادق است.
بکار بردن کلمه "خراب" در دستور زبان تاجیک بجای کلمه "لاغر" تائیدی بر نکوهش باریک اندامی و لاغری افراد و بخصوص زنان در نزد این ملت می باشد.
این موضوع جالب و عجیبی بود که من بدنبال دلیلش می گشتم و با خواندن مطلب شما، پی به ریشه موضوع بردم.
سپاس فراوان، پاینده باشید.
سید علی رضوی خسروشاهی 10:12 پنجشنبه 5 خرداد 1390
13
 سید علی  رضوی خسروشاهی
با سلام
در گذر زمان ارزش ها عوض می شوند مثلا در زمان قدیم (سی سال پیش )نوجوانان پسر موقع بازی با زغال سیبیل می گذاشتند تا شبیه مرد ها و یا پدر بشوند اما اکنون ابرو برمیدارند تا شبیه زن ها و یا مادر شوند
رسول والی 11:32 پنجشنبه 5 خرداد 1390
5
 رسول والی
واقعا چقدر زشت! خدارو شکر که من تو اون دوره نبودم!
مژگان فدایی 17:49 پنجشنبه 5 خرداد 1390
9
 مژگان  فدایی
وایییییییی خدای من!!!!!!!!!!!!عجب طرز فکرهایی داشتن!!!!!!!!
جالب بود,ممنون گلم.
مهدی فولادگر 23:16 آدینه 6 خرداد 1390
7
 مهدی فولادگر
آقای خسروشاهی عزیز شما حدس میزنید سی سال آینده چه اتفاقی را شاهد باشیم ؟
البته از حق نگذریم دخترهای امروزی هم مثل سی سال پیش نیستند مثلا سخت میشه فرق بین زن و دختر را تشخیص داد .
محمد حسین شیخ 00:03 شنبه 7 خرداد 1390
4
 محمد حسین شیخ
تشبیه خیلی خنده داری بود :)))
م افتخاری 09:02 شنبه 7 خرداد 1390
8
 م افتخاری
به نظر میرسد در همه حال رعایت اعتدال و دور نشدن از طبیعت خدادادی مقرون به نتیجه‌ی مناسبتری گردد. همانگونه که مد در پوشش درحال تغییر و به تعبیری در مداری دوار در حال تکرار است ، ذائقه افراد نیز در گذر زمان تغییر میکند ...
سیامک شاهنده 10:11 شنبه 7 خرداد 1390
7
 سیامک شاهنده
موضوع بردن انگشت به حلق،الان در میان اعراب رواج بسیاری دارد.باتشکر
مصطفی خارکن 13:01 یکشنبه 8 خرداد 1390
3
 مصطفی خارکن
مرسی یکی از سوال های همیشگیم را جواب گرفتم